Ken je dat gevoel,dat als je iets unieks denkt te doen dat je dan op zoek gaat naar waardering van een ander? Het geeft je een tijdelijk “wauw” gevoel, maar op den duur verdwijnt dat weer.

Voor mijn studie jongerencoach in Zaltbommel mocht ik voor mijn groeiproces en het maken van mijn portfolio, procesanalyses schrijven. Kijkend naar mezelf, mijn gedrag, mijn patronen en het gevoel wat het me oplevert. Meerdere keren mocht ik een onderwerp uitkiezen die speelde op mijn werk of thuis of in mijn familie. Het mocht iets van de laatste tijd zijn maar ook iets van vroeger. En natuurlijk gaat het dan om een leermoment die ik mocht omschrijven. Ik kan je vertellen…….dat was niet niks. Elke analyse leverde een hoop op. Eerst pijn en verdriet, maar daarna opheldering. De rode draad van mijn proces is dat ik mijn leven lang op zoek ben naar erkenning en waardering.

(Laat ik voorop stellen dat het daar niet aan ontbrak in mijn leven, maar ik zocht het wel.)

Bevestiging dat ik niet “dom” ben, maar ook heel veel kwaliteiten bezit. (mijn moeder zal bij dit stuk van haar stoel vallen, want die heeft net als mijn vader het altijd in mij zien zitten wat betreft carrière en mijn sociale leven) Maar op een of andere manier ontbrak het me aan zelfvertrouwen. Maar waar begint mijn zelfvertrouwen nu eigenlijk mee? Juist ja: Zelfwaardering!

Door beide coachopleidingen te volgen, de laatste zelfs met meer dan uitstekende cijfers en beoordelingen (Zulke cijfers heb ik nog nooit zien blinken op mijn rapporten) heb ik mezelf echt leren kennen. Natuurlijk snakt iedereen naar erkenning en waardering, maar het begint bij jezelf. Door keuzes te maken en stappen te zetten heb ik voor mezelf aangetoond dat ik lef heb en zelfwaardering. Het geeft me vleugels en ik durf voor een nieuwe toekomst te gaan. Eentje waarvan ik hoop dat ik vele kinderen en jongeren ga laten zien dat alle schoonheid en puurheid in jezelf zit! Soms moet je dat “cadeautje” alleen nog weleens uitpakken om te zien hoe mooi het is. Om er vervolgens een nog groter cadeau van te maken.

Claire