Met positief denken stimuleer jij jouw persoonlijke groei. Je wil niet stilstaan maar vooruit gaan.
Denk eens na over de volgende tips:

 

Schrijf eens al je negatieve gedachten op.

Maak daarnaast een rijtje en noteer daar de positieve gedachten bij. Hoe voelt dat?
Bijvoorbeeld: Negatief: Ik kan niet rekenen/ positief: Rekenen is niet mijn sterkste vak, maar in breuken en honderdtallen zit wel mijn kracht. Ik zal blijven oefenen. Jij bepaalt zelf waar je in gelooft.

 

waar komen negatieve gedachten vandaan?

Heb je al eens stilgestaan bij je negatieve gedachten. Hoe komen ze tot stand? Bedenk jij ze of zegt iemand dit tegen je?

 

★ Vraag om hulp

Vraag iemand die je vertrouwt om mee te denken hoe jij je gedachten positief kunt ombuigen. Twee weten meer dan een. En je staat er dus ook nooit alleen voor.

 

Ontwijk personen die jouw negatief beïnvloeden

Omring jezelf met fijne en positieve mensen. Zij helpen je om alles zonniger in te zien. Bekijk ook eens hoe ze dat dan doen? Wat zeggen ze?

 

Het is zoals het is

Als het koud en regenachtig is, dan IS dat zo. Je kunt er niks aan veranderen. Wat kun je doen om je wel “lekker” te voelen?

 

Iedereen faalt

Ieder mens heeft te maken met faalangst, of angst om te falen. Het kan om iets heel kleins gaan(dan is het zo weer opgelost) en het kan om iets groots gaan. Dat is voor iedereen verschillend. Je bent dus niet de enige die bang is om te falen. Vraag maar eens na in je omgeving.

 

Lach meer

Lachen is gezond, echt waar. Maak grapjes om de situatie. Zo kijk je er positiever tegenaan. Bekijk een leuke film of serie.

 

★ Glimlach naar anderen

Als jij lacht en vrolijk kijkt dan zal je merken dat mensen in je omgeving dat ook gaan doen. Het levert leuke situaties op en mooie contacten met andere mensen. Door het geven van een glimlach ontvang je vaak nog veel meer.

 

★ Dankbaarheid

Het is makkelijk om te vergeten hoe veel er goed gaat in je leven. Zorg dat je iedere dag even nadenkt over wat er allemaal wel goed is gegaan die dag! Al is het maar iets heel kleins.  Zo voorkom je dat je de mooiste dingen als vanzelfsprekend gaat zien.

 

★ Zoek naar ontspanning

Welke activiteit ontspant jou het meeste? Doe dat eens wat vaker. Als je in beweging komt, komen ook je gedachten in beweging en blijf je niet vastzitten in de negatieve gedachten. En het voorkomt stress.

 

Ben proactief

Onderneem actie, zelfs als je het best wel spannend vindt. Alleen dan kom je erachter of het ook zo spannend was. Het is jouw stuur en dat kan jij alleen richting geven. Met wat hulp van medepassagiers.

 

Wees nieuwsgierig

Vraag jezelf af wat de reden is dat jij zo denkt! En vraag door in situaties met andere wat de reden is dat ze zich zo gedragen. Nieuwsgierig zijn levert je heel veel op.

 

Iedereen is anders.

Iedereen is anders! De een is beter in school dan een ander. Laat staan in de verschillende vakken die er allemaal zijn. Wat te denken van je sociale leven? Hoe ga jij om met vriendschappen. Respecteer je iedereen? Ben je attent? Jij bent uniek, blijf dat ook.